Jumaat, November 04, 2011

Happy Birthday Kakak...

Kali ni kakak farah celebrate her 6th birthday kat sekolah dia.. dgn kawan kelas dia.. Last year kami celebrate birthday kakak kat umah je coz masa birthday dia tu sekolah dia tutup coz cuti depavali... So thn ni tertunai la hasrat dia nak celebrate dgn kawan-kawan dia kat sekolah...

So Just enjoy her pics kat kelas..




Kat bawah ni ada vidoe sket masa tgh celebrate tuh... kualiti kureng sket coz pakai handphone murah je ;)

video

Selasa, Ogos 09, 2011

Happy Birthday My Lil Prince!!!

Hmm.. hari ni genaplah 2 thn si kecik ibu nih..
Tak sangka, cepat je dah 2 thn...
Tak lama lg nak jadi abang la pulak kan ;)

Apa pu ibu doakan Afiq jadi anak yang baik, anak yang soleh.. seperti makna nama mu nak... Muhammad Afiq Haneef  "Yang Terpuji, Amat Pemurah & Berilmu, Muslim yang teguh, yang lurus, bersih, suci"...

Ibu pilih & letak koleksi beberapa gambar Afiq yang ada beribu lemon tu dari umur 1 hari sampai la skarang..



















Isnin, Ogos 08, 2011

@8 weeks

alhamdulillah.. dah masuk 8 weeks.. td pi scan lg.. dr nak tgk progress cyst makin mengecut or makin membesar...

slps di 'scan' dr cakap "hmm.. mcm kurang sket dr yg kita scan dulu.."
pas tu pusing2 tgk progress baby lak...
dr cakap lg "hmmm... cantik fetus ni, heart beat pun dah kuat"...

alhamdulillah sekali lg..
dr tanya plak "awak puasa ke?"
aku jawab "alhamdulillah, stakat ni boleh lg..."
pas tu, aku dah tak payah buat follow up check lg utk cyst tu.. just dtg utk monthly checkup je nnt masa 12 weeks..

alhamdulillah.. moga dipermudahkan...

ni pic scan yg terbaru..

The baby, as printed on pic EDD is on 16/03/2012

The cyst, last 2 weeks 2.77 x 2.60 cm
yg td 2.71 x 2.3 cm.. dah kecik sket

Isnin, Ogos 01, 2011

Menu apa untuk berbuka ari ni??

Hmm... biasa la.. dah jadi isteri & ibu ni.. kena la masak.. ditambah bln posa ni... & kebetulan si sulung "Farah" dah start belajar puasa.. so igt nak masak yg best sket la..

So apa menu korang ari ni... as for my family.. aku masak...

  1. Nasi Daging
  2. Air Asam Kerisik (utk ibu & ayah)
  3. Sup Daging (untuk farah & afiq)
  4. Cucur Jagung berudang
  5. Karipap (dah siap buat ptg smlm & simpan dln freezer ;) )
  6. Buah honey dew
  7. Air mango sunquick
hmmm.. banyak jugak ek... uish.. apa pulak utk esok... rasa cam nak prepare bhn utk buat popia la mlm ni... bleh goreng utk berbuka esok..

so apa pulak menu korang ??

Isnin, Julai 25, 2011

@6 weeks

hmm.. pg td ada appoint dgn dr..

masuk je.. dr cakap "ok, kita scan ek ari ni"..

kenapa nak scan?? .. coz ia berkaitan dgn citer sblm ni..

bila dah scan... ni la roopa nya


hmm dr cakap "kecik lg, tak nampak sgt rupa dia.. tp heart beat dah dgr"...

pas tu dr tu pusing2 lg... dia nampak ni plak...


dia cakap  "ada cyst ni, kat sebelah kanan.. tp tak besar dlm 2.5cm je.. tak pe kita observe je.. nnt awak dtg lg 2 minggu"
pas tu dr tu cakap lg... "saya bg awak dup***ton, utk kuat kan rahim, awak ada history 2 kali miscarriage kan.."

huish takutnya aku...teringat masa my 1st miscarriage dulu.. pas je gugur @11 weeks, dr scan aku ada cyst kat sebelah kiri, besar gak la 5.5cm.. tp dlm sebln cyst tu mengecut..  yg ni sblh kanan lak.. harap2 tak de pape la..

doakan aku ye.. takut rasanya nak rasa lg pengalaman gugur tu..

Selasa, Julai 12, 2011

hmm.. cemana nak jawab...

aku ada soklan...

soklan nye cenggini...

aku ada satu gambar.. roopa dia camni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 

jawapan nya yg mana satu ek...

  hmmm.. mari kita bandingkan...







hmmm.. nnt kita mintak yg arif bg jawapan ek...
.

Rabu, Jun 29, 2011

Kisah Sedih

uish.. lamanya tak ber"update" blog ku ini... kalau boleh berkulat.. mmg dah berkulat pun kan..
hmm.. nape tajuk entry ni kisah sedih... sedih la sgt kan..

alkisah pada tanggal 28 jun 2011 jam 3.30pm, sesudah abis kelas aku terus pi amik anak kat umah nany diorg.. dah dkt nak sampai umah lebih kurang lg 5km, terdengar bunyi bising dr belakang kereta yg sedang kupandu (ecewah ayat).. anakku si farah terus menegur, bunyi apa tu ibu.. kuatnya.. ye la dia kan dok kat seat plg blkg.. mmg kuat la dengarnya.. masa tu kereta aku tengah mendaki ramp nak masuk jalan ke rumah aku.. lps turun je dr ramp, aku bg signal kiri and berhenti.. nak tgk apa yg ada kat belakang.. sekali tgk2 tayar kiri belakang pecah da... huhuhu.. rasa nak nangis pun ada.. tp bersyukur pun ada coz nasib baik la kami anak beranak bertiga nih tak de pape.. dah la hubby ku outstation... aku masuk keta balik, bagi hazard light... bawak slow gila la.. lg satu nasib baiknya, lps ramp tu ada kedai tayar... terus la pi kat kedai tayar.. mintak dia tukar tayar baru.. tokey kedai cakap, kalau nak tukar tayar, baik tukar 2-2 yg belakang, baru balance.. ye la, satu baru satu lama, nnt tak balance la pulak.. dah la tayar lama tu dah dkt 4 thn dah.. so melayang la RM400++ untuk 2 bijik tayar baru... sementara nak tunggu tokey kedai tu tukar tayar, aku bwk anak2 aku pi klinik dpn kedai tu.. mmg plan asal nak pi klinik amik ubat coz si kakak farah dpt flu and cough.. masuk klinik, mmg tak de patient.. so terus la kami dpt jumpa dr... 10 minit kat klinik, dah siap amik ubat.. sambil tu dok jenguk kedai tayar kat depan tu.. nak tgk dah siap ke tokey tu pasang tayar keta ku.. lepak 10 minit dlm klinik (ada aircond, hehehe.. kat kedai tayar panas..) jenguk lg skali.. hmm, dah siap pasang.. terus keluar, bayar kat tokey tu.. terus singgah pasar malam kat sebelah deret kedai tu.. dr semangat nak masak, terus ilang semangat.. beli kat pasar malam je la...

hmmm.... tu la kisah nya.. lupa plak aku nak amik gambar tayar yg pecah tu.. ye la sibuk dgn anak2, tambah2 si kecik yg sangat aktif tu.. dgn nak kelek beg laptop lg (sib baik backpack, nak tinggal dlm keta takut tak selamat la pulak..), nak kelek bdk kecik yg aktik tu lg.. kalau lepas si afiq berjalan.. uish.. tak larat nak kejar ibu dia nih..

ge ni la lebih kurang ropa tayar yg pecah tu...

Khamis, April 21, 2011

a short getaway

hmmm last weekend managed to have a holiday @ AFamosa Resort...

saja maenghabiskan masa dan duit bwk anak-anak kat sana.. sempat la masuk safari world & cowboy town...

tp tak sempat nak berendam kat wet world... depa berendam dlm bath tub je la... next time la kot, tak berani lg nak bwk bdk2 tu berendam coz afiq baru je lps admitted coz demam 2 minggu lps mandi kat Pusat Sains... pas check out dr A Famosa pi Bukit Baru lak, melawat kawanku, kebetulan lak ada majlis kat umah ibu dia ari tu.. bleh la jumpa.. dah lama bebenor tak jumpa dia... ada kot 3, 4 thn..

hmm apa lg nak citer.. rasa cam malas dah nak menaip... so, enjoy the pics...














Rabu, April 06, 2011

admitted

afiq admitted since yesterday (5/4/11).. kenapa?? at first, dr tak dpt nak detect apa sakit dia.. after amik blod test, result --> white cell terlampau tinggi.. dr cakap ada infection.. tp dia pun tak tau infection tu kat mana.. pas tu pi x -ray lak.. at last,result.. broncho pneumonia.. hhhmmm sama saja kakak dgn adik.. dulu, empat thn lps, farah pun pernah admitted sbb sakit yg sama... tp farah lg teruk, siap kena physio every morning (3 days) & neb every 4 hrs + steroid...

yg adik plk sib baik tak samapi tahap cam farah... tp sian la.. demam dr minggu lps lg.. abis antibiotik, demam blk... panas sgt, every 4hrs kena umik ubat, dia nyer suhu >39... dah admit nih, siap kena mkn 2 jenis ubat demam lg + antibiotik... alhamdulillah.. mlm smlm dah ok.. ari ni pun dah tak demam, tp still kena tunggu kat ward ni lg coz esok dr nak buat blood test lg skali.. harap2 esok dah bleh keluar la kot...

afiq, cepat la sihat ek..

Isnin, April 04, 2011

kalau dah lelaki....

hmmm.. sapa ni??

sapa lg, putera kecik ku la.. si tuan punya nama Muhammad Afiq Haneef bin Mohd Faridz la...

memula, ni la gaya dia..

Nak mkn dpn tv & nak suap sendiri , coz nak tgk iklan..


tak sampai 5 minit kemudian...

.
.
.
.

dah dok ataih meja.. (sila abaikan segala semak samun disekeliling yer, ni kerja si kecik ni la..)
selepas itu....
.
.
.
.

ha, dah berdiri plak dah.. yg ayah pun buat tak kisah je si kecik tu buat keje

ni la kan, bezanya anak lelaki & anak perempuan... farah dulu tak de la nak memanjat bagai... coffe table tu saja je tolak bg rapat dgn rak tv coz kalau tak dia asyik nak cabut astro card, pas tu letak ntah mana2.. nak cari dah satu hal.. dah rapat ke rak tv, pandai plak dia memanjat... ibu pun tak tau nak buat cemana lg dah...

anak hai anak,.. cemana nak buat, kalau di tahan pun dia akan buat gak.. biar kan je la.. tp kalau tak kena gaya, kena la jgk dgn ibu "singa" dia ni ;)

Ahad, April 03, 2011

hp baru...

// ***post ini telah di set auto publish yer ;) ***

aku rasa cam nak tukar hp baru la... walaupun hp yg tgh dipakai skarang ni tak de la sampai sethn lg pakai.. dah rasa cam nak tukar je...

nape aku nak tukar... ntah saja nak abish kan duit ;) tak de la, rasa cam tak best la pulak.. dah biasa pakai s**y e**ic**on, bila pakai n**ia ni cam tak best la pulak.. tu sbb la rasa cam nak tukar je... terasa teringin nak pakai Xp**ia... walaupun brand tu dah lama keluar.. tp aku rasa cam nak je hp tu.. lgpun hp aku skarang ni dah ada org booking kalau aku nak jual.. hmmm, cemana tu :p

ok, nanti aku sebay2 la ek, kot2 kalau terbekenan, aku beli hehehe...

Sabtu, April 02, 2011

org buat, aku pun nak..

 dok dgr citer org je pasal nuffnang.. terasa cam nak try jgk... sesapa yg dah try, cemana??? apa pendapat korang...

so, disebabkan nak try, aku dah register dgn nuffnang 30/3/11 ari tu... thats why la dah ada nuffnang ads kat header tu.. sesapa yg dah register.. apa pendapat korang...

p/s : lps ni aku kena la merajinkan diri update blog ek ;)

Jumaat, April 01, 2011

another one

apa yg another one ek ;)

hmm... jgn pk lain ek...

actually aku ada satu lg blog lain... blog tu tercipta coz lecturer aku yg suruh create.. the main reason kena kitorang kena create blog tu is... kitorg kena jd photo journalist, kena edit gambar guna photoshop then post kat c2 steps yg kiorg guna utk edit gambar tu...

blog tu jgk jd tempat kitorg kena post exercise & activity yg dia suruh post.. assignment progress pun kena masuk kat situ... sbb tu la blog ni ssh sgt nak ber "update" coz masa aku byk digunakan utk update blog tu..

best ke blog tu.. nak tgk.. terjah la kat sini

Khamis, Mac 31, 2011

terkini...

apa yg terkininya...
hahaha.. tak de pape pun....terkini tentang diri ku... biasa la student kan.. mesti banyak essemen nyer... bersusun-susun..

family ku pula... hmm.. en. suami cam biasa je.. tp yg best (aku la suka part ni ;)) en suami dah dpt bonus 2 bln...  5 angka la jgk :), salary increment pun ada, siap backdated from januari 2011 lg... best best... ;)

anak-anak ku...

as for farah, cam biasa la budak dah boleh membaca.. semua benda nak dibaca nyer, even msg kat hp, kalau msg sensitip tu cpt2 la delete, baca bkn pelan2 siap kuat2.. kalau kat kedai ke @ kat public, tak ke malu jdnya..

afiq lak.. hmm bdk kecik yg dah tak berapa nak kecik nih.. lately ni manja bebenor... ngalah kan kakak nyer pulak masa kecik dulu.. org kata biasanya anak sulung ni manja & anak kedua biasa nya independent.. ni terbalik la pulak, segalanya nak berteman.. tak reti nak main sorang... kalau kakak nyer dulu bleh je kita tinggal kan main sorang2 & senang la nak buat keje rumah.. yg mamat kecik ni pulak asyik nak melekat je dgn ibunya, nak buat keja rumah pun susah.. kalau en suami blk lambat, mmg susah la.. ada ka tgh kita nak masak dia suruh kita dukung dia, abih cemana nak buat keja dgn sblh tgn.. kalau tak dukung, dia nangis jerit2 mcm kena dera saja.. nnt apa la jiran seblh cakap kan..

rasa nya tu je la kot update pasal kitorg skarang nih...

p/s : tgh banyak essement nih, sempat lg update blog kan...

Rabu, Mac 02, 2011

New Semester Begin...

hmm... dah start dah... tak de la baru start.. last week lg dah start... bz la blk aku dgn buku & assignment... jd bdk skolah la katakan.. tak sabar rasanya nak abiskan study.. rasa cam tunggag langgang sket.. tak mcm masa degree dulu.. ye la, dulu kan bujang... muda lg.. la ni dah jd bini & mak orang... umur pun dah bertambah.. 

setahun lg utk habis kan study.. chaiyok ena chaiyok... hope aku bleh settle kan everything....

Rabu, Februari 09, 2011

sapu... sapu...

uish.. lama nor tak update blog ni haih... bersawang.. berhabuk segala ada... ye la budak skolah.. mana nak sempat nak mem"blog " segala..
skarang ni tgh cuti semester.. bleh la masuk sini sat.. sapu, sapu sket..

apa nak citer ek.. bdk skolah, citer biasa la.. citer skolah.. bkn best pun.. bz dgn assignment & exam.. cuti semester start sblm CNY.. abih cuti CNY bz dgn farah skolah & kemas rumah lak.. ari ni baru nak menjenguk blog ku ni..

Latest info 'bout my family.. tgk pics je la ek.. malas la nak menaip.. dah penat menaip assignment, so nak cuti menaip jab ;)

Pics below taken masa kitorang holiday kat TBR, PD... celebrate anniversary skali ;)




Ni lak pics budak comot.. nak mkn roti coklat sendiri, tak nak ibu suap kan coz dia nak korek coklat....


farah & afiq @ KL sentral.. hantar tok & pak su naik train..

my loves @ IOI

posing with pak cik ronald..

them @ PD